Nieuw

Blog

Home / Kies categorie  / Goede voornemen voor 2010: reageren!

Eigenlijk ben ik alweer veels te laat met mijn goede voornemens. Maar ja, beter laat dan nooit komt dan qua cliché van pas. En ach, het is ook niet gemakkelijk om goede voornemens te verzinnen. Stoppen met roken wil ik nog steeds niet. Afvallen eigenlijk altijd. En de mensen waar ik van hou dat laten weten, doe ik al. Moeilijk dus. Maar gisteren toen ik middenin mijn vakantie veels te vroeg wakker werd wist ik het opeens. Mijn goede voornemen voor 2010 lag opeens vreselijk voor de hand.

We leven nog
Bloggen is dood, zo hoorden we vorige jaar deze en gene verkondigen. Gelukkig zat deze en gene er vet naast. Want hoewel ook voor blogs geldt dat het merendeel absolute crap is, blijven er nog steeds genoeg blogs over die het lezen waard zijn. En trouwens, de blogs die ik crap vind – zijn helemaal het einde voor anderen. Nee, bloggen is totaal niet dood. Er is echter wel een andere terminale patiënt. Eentje die absoluut bij het bloggen hoort. Eentje die het bloggen voor veel bloggers het bloggen waard maakt (volgt u mij nog?): het reageren.

Social verspreidt
Ja, daar hebben we er eentje te pakken die er steeds minder gezond uit gaat zien. De toenemende populariteit van allerlei sociale netwerken hebben hem ziek gemaakt. En nu is er natuurlijk minder dan niks mis met sites zoals Twitter, Facebook en LinkedIn – maar ze maken de interactie op blogs wel erg diffuus.

Decentraal
Bezoekers van weblogs (en ja die zijn er dus nog steeds) laten zich niet langer verleiden tot het invullen van het reactieformulier, maar geven hun reactie op al die andere plekken waar je als blogger je links ook moet zien te plaatsen. Al die social networks waar je als blogger ook een account hebt. Je artikel is niet langer de plek waar mensen discussiëren over hetgeen je geschreven hebt. Nee, de reacties staan nu verspreid over Twitter, Facebook en Hyves. En dat is jammer.

Bloed, zweet en reacties
De meeste bloggers doen namelijk liefdewerk. De meeste bloggers staan voor dag en dauw op, om nog voordat ze naar hun “echte” werk gaan een artikel klaar te zetten. Of offeren hun zondagmiddag op om een doorwrocht verhaal over het ene of het andere onderwerp in WordPress of Pivot op te tekenen. Als ze al reclame op hun site hebben staan, worden die inkomsten gebruikt om de kosten van hosting en dat soort ongein te dekken. Allemaal niet erg, want bloggen is liefdewerk.

De enige beloning die zij daarvoor vragen is feedback. Gewoon horen dat het artikel goed was of zelfs waar het dat niet was. Gewoon even laten weten dat je het met plezier hebt gelezen, een vraag stellen of kritiek geven. Dat is waar de blogger het voor doet. Een beetje ego, maar is dat nou teveel gevraagd.

Leren van anderen
En natuurlijk kun je stellen dat reacties op Facebook, Hyves en Twitter óók gewoon reacties (feedback) zijn. Ja, dat klopt op zich wel. Maar dan ga je toch voorbij aan 1 ding. En dat is nou juist een van de belangrijkste aspecten van het bloggen: de discussie die in de reacties ontstaat is vaak waardevoller dan de blog zelf. Ja, echt – het is zo! Een artikel nodigt uit tot een reactie, de bezoekers geven die en verrijken daarmee het artikel, de schrijver kletst mee de bezoekers voegen weer toe. Dit is voor de blogger een verrijking want die leert van de input van anderen. En voor een blogger is dat belangrijk. Anders had hij net zo goed in zijn dagboekje kunnen schrijven.

Doordat de reacties zo verspreid zijn, ontstaat die discussie in de discussie niet meer. De mensen op Hyves weten niet wat de mensen op Twitter hebben gezegd en die weten niet wat de mensen op LinkedIn hebben gezegd. Als blogger moet je op 4 plekken dezelfde gesprekken voeren en de mensen die reageren ontmoeten elkaar helemaal niet meer.

Zonde.

Sociaal media
En daarom dus mijn goede voornemen: in 2010 ga ik in elk geval 2 keer per week reageren op het weblog van een ander. Niet alleen gluren, maar zeker bij artikelen die ik goed vind of waar ik het pertinent niet mee eens ben, even een reactie achterlaten. Wie weet voeg ik wat toe, maar in elk geval laat ik de blogger weten dat ik zijn werk apprecieer. 2010 wordt het Chinese jaar van de reactie…of de reactiebij (want het zijn dieren in die Chinese toestand).

Wat is jouw goede voornemen?

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.