Nieuw

Blog

Home / Social Media  / Blogs zijn dood! Alweer?

“Bloggen is dood,” hoorde ik vanmorgen op het nieuws. Alweer? Volgens NRC Next wel verneem ik van de nieuwslezeres. “Je kunt beter een Twitter- of Hyves-account nemen.” Dat zielige bloggen. Een paar keer per jaar worden alle weblogs door deze of gene naar het hiernamaals geholpen. Toch struikel je op elke hoek van het web nog over een weblog en vaak ook nog een van het succesvolle soort. Dat social networks het bloggen hebben vermoord is dan ook onzin. Maar hebben social sites zoals Hyves, Twitter en Facebook dan helemaal geen invloed op het bloglandschap? Natuurlijk wel.

Voor de reacties
flyToen ik in 2001 mijn eerste weblog begon wist ik nog niet hoe verslavend het bloggen kon zijn. Als ik dat wel had geweten was ik er misschien niet aan begonnen. Ooow, who am I kidding: natuurlijk wel. Fantastisch vond ik het: elke dag in elk geval een nieuw artikeltje en na een maand al 300 mensen die mijn blogs volgden. En niet allemaal in stilte, want er werd wat afgereageerd en afgediscussieerd op mijn weblog. En daar deed ik het toch ook een beetje voor, de reacties. Weten dat je mensen aan het denken hebt gezet, boos of juist blij hebt gemaakt. Weten dat je werk effect heeft.

Verspreid

Nu, ruim 8 jaar later zit daar de grootste en meest opvallende verandering in het bloglandschap. Blogs zijn absoluut niet dood. Twitter, Facebook, Hyves en alle andere plekken waar je de RSS-feed van je blog kwijt kunt, hebben er juist voor gezorgd dat blogs weer wat meer de spotlight weten te vinden. Maar waar het reacties betreft is er wel wat gebeurd. Waar vroeger alle reacties op 1 plek terug te vinden waren en je daaraan ook meteen de populariteit van de blogger en haar blogs kon afmeten, zijn reacties nu veel meer verspreid over het web. Via Twitter, op Hyves, op Facebook.

RSS

Deel van het “probleem” (als je het als zodanig ervaart), is dat blogs niet langer worden gelezen op het adres waar ze initieel gepubliceerd worden. RSS-feeds zorgen ervoor dat hetzelfde artikel op veel verschillende plekken beschikbaar is. Gebruikers van die andere platformen zullen ook via het platform waar zij je artikel tegenkomen reageren. Hetzelfde geldt voor Twitter: waarom de reactiebox onder het artikel gebruiken, als je direct de auteur van repliek kunt voorzien.

Jammer

Echt dramatisch is het niet. De dood van het bloggen is het al helemaal niet. Maar een beetje jammer mag het wel genoemd worden. De discussies die vroeger in de reacties op mijn blogs ontstonden waren vaak minimaal net zo interessant als de blogs zelf. Die verschillende meningen en ideeën maakten dat ik als blogger beter werd. Daarnaast maakten de reacties mij duidelijk dat mijn publiek echt bestond. Ook daardoor stopte ik meer energie in het schrijven van blogs. Die cijfertjes in Nedstat zeiden me toch minder dan de reacties die ik kreeg als ik fouten maakte of een slap verhaal ophing. De reacties zijn er overigens nog wel, maar hebben steeds minder samenhang en dat is jammer.

Maar ach, de evolutie gaat gewoon door. En het bloggen ook.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.