Nieuw

Blog

Home / Oog op het web  / Afvallen? Spoel je maag leeg.

De mensheid is een steeds dikker wordend stelletje. In 2008 leden volgens de World Health Organization (WHO) wereldwijd meer dan 500 miljoen mensen aan obesitas. Met als gevolg, dikkere passagiers, dikkere mode-popjes(poppen) en dikkere doden. Volgens onderzoek van o.a. het World Cancer Research Fund, kun je nog beter een verstokte roker zijn, dan extreem dik: dat laatste leidt volgens hen bijna vaker tot kanker dan paffen. 

Ik kan nog even doorgaan, maar de boodschap is duidelijk: obesitas is een epidemie en brengt allerlei onaangename risico’s met zich mee.

Dat moet de uitvinder van de Segway Dean Kamen ‘s nachts ook wakker hebben gehouden. Wat natuurlijk best opvallend is voor een man die een machine heeft bedacht waardoor lopen helemaal overbodig wordt. Maar ach, misschien voelde hij zich schuldig. Tijdens één van die slapeloze nachten bedacht hij namelijk “een apparaat om voedsel mee te verwijderen” zoals het in het patent is omschreven.  Jawel, de Aspire Assist – zoals het apparaat heet – zuigt het eten zo weer uit je maag.

Hoe werkt het?

Laat ik starten met het goede nieuws: je kunt met dit apparaatje eten wat je wil. Ja, de droom van de moderne mens, alles naar binnen werken, geen gram erbij. Maar daar moet je dan wel wat voor over hebben. Tijdens een ingreep wordt een buis in je maag geplaatst – daar ben je mij al kwijt – en de volgende keer dat je Tiramisu eet of ijs uit een emmer (wat volgens mij ntelevisie een goede remedie tegen liefdesverdriet is) trek je je na het schranzen even terug in de badkamer, waar je het Aspire apparaatje aansluit op je maagbuis en het eten er zo weer uitslurpt. Dat spoel je dan door het toilet.

Niet erg charmant, maar wel effectief.

maagpomp

 

Minder risicovol

En laat ik serieus zijn. Obsesitas is een serieuze zaak, die leidt tot vele gezondheidsrisico’s. Op dit moment worden veel magen verkleind en ja, dat is effectief, maar ook best risicovol (ook al door het overgewicht van de patiënten). En hoewel de Aspire misschien niet al te charmant is, is het wel een minder drastische ingreep dan een maagverkleining.

Het effect

Met het apparaatje wordt zo’n 30% van het voedsel weer uit je maag gezogen (gespoeld eigenlijk, met water) en dat leverde bij proefpersonen een gemiddeld gewichtsverlies van zo’n 25 kilo in een jaar op. Dat is dus zonder sporten en met hetzelfde voedingspatroon als voor het gebruik van de Aspire Assist.

Het probleem

Dat laatste is natuurlijk ook meteen een beetje het probleem van de Aspire Assist: je verandert helemaal niks en je hebt toch een goede ROI. Dat is natuurlijk risicovol: waarom zou je je gedrag dan aanpassen? Terwijl het dat gedrag (niet sporten, wel structureel teveel eten) is dat heeft geleid tot het overgewicht. De Aspire assist lost dus het probleem niet op, maar alleen een van de symptomen.

En ook…

Natuurlijk snap (en weet) ik dat afvallen niet gemakkelijk is. En in extreme gevallen lijkt de Aspire Assist een veiliger alternatief voor de maagverkleining. Maar het blijft toch licht verwonderlijk dat een groot deel van de wereld hun kinderen niet kan voeden, terwijl het andere deel van de wereld moeite heeft om op een gezond gewicht te blijven. En nee, dan heb ik het niet over moviestar-mager, maar gewoon gezond. Gezien de consequenties, is voorkomen beter dan genezen, zelfs al blijkt dat – in steeds meer  gevallen – lastig.

Europa

De Aspire Assist is in delen van Europa al verkrijgbaar. In Amerika moet het apparaat nog worden goedgekeurd, maar aangezien de Amerikanen meesters zijn in overgewicht zal dat niet lang meer duren.

 

Bron

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.